tiszavirág 3183
tiszavirág 3137
tiszavirág 3366
tiszavirág 3081

Tiszavirágzáskor ünneplőbe öltözik a folyó

 

Úgy alakult, hogy éppen a tiszavirág rajzás egyik napján dolgoztam Szolnokon. Ez egy vihar utáni nap volt, rajzásban nem a legerősebb, de így sem hagyhattam ki.

Tudtad, hogy a tiszavirág hungarikum és védett? Eszmei értéke 10 000 Ft, nem csak az elpusztítása, de a már elpusztult példányok gyűjtése is tilos, természetvédelmi szabálysértésnek minősül, ez 150 000 forintig büntethető. Jó volt látni, ahogy a parton összegyűlt emberek óvták a kiszálló kérészeket, viszont ez már nem mondható el az arra járó motorcsónakosokról.
Aznap hőség volt, a fesztivál miatt tömeg, és kevés parkoló. Az egész napos munka után alkalmas helyet felderíteni már nem akartam, csak arra maradt energiám, hogy a legközelebbi lejárónál a fűbe letelepedjek, ezért elúszott pár képem a belesétálókon. Elhatároztam, hogy jövőre eljövök, felkészültebben, kifejezetten a kérészeket fotózni mert megéri. Kárpótolt viszont, hogy megismerkedhettem néhány kedves emberrel.

A tiszavirág Európa legnagyobb kérészfaja. Számunkra, fotósok számára a legszerencsésebb, naplementés időszakban repül. A fények és a tükröződések játéka ilyenkor zöld- és kék-arany szépséggel kápráztat. A tiszavirág három évet tölt a víz alatt lárvaként, a számunkra látványos élete mindösszesen néhány óra; kirepül, párzik, lerakja a petéit és elpusztul. A víz felett töltött rövid szakasz összehangoltan, tömegesen történik. A fő rajzásnál milliónyi kérész járja a násztáncát a víz felett. A rajzást a víz tisztaságán kívül az időjárás; hőmérséklet és napfény is befolyásolja. Az élményt a vadászó fecskék, kacsák, és a vízből kiugráló halak is gazdagítják.

tiszavirág 3357
tiszavirág 3382
tiszavirág 3099
tiszavirág 3046
tiszavirág 3178
tiszavirág 3104