Füvészkert

 

30 2

A Füvészkert egy zöld oázis Budapest szívében. 1847-től működik a mai helyén. Területe több mint 3,5 hektár. Népszerű, azonban figyelembe kell venni néhány dolgot, ha ezt a helyszínt választod.

Vannak tavacskák, hidak, padok rengeteg virág és egy kis bambuszos rész is, ami igazán izgalmas hangulatot adhat a képeknek. Az üvegházak nincsenek mindig nyitva.

Fontos betartani a kert szabályait, tiszteletben tartani a növényeket és a környezetet. Nem szabad tapogatni a növényeket, letörni, vagy letaposni, urambocsá’ ellopni. Kulturált ember ilyet nem tesz, meg is büntetnek érte; a kert jelentős része be van kamerázva, különösen 2017 óta. Akkor egy tv műsor hatására a szokásosnál többen látogattak ki megnézni a kert büszkeségét a Viktória-házban élő Victoria tündérrózsát (Victoria amazonica). Ez egy hatalmas lótuszvirágot idéző növény, aminek, a levelei akár egy nagyobb gyermek súlyát is elbírják. A látogatók közül a gyengébb láncszemek, ujjaikkal bökdösve tesztelték a levelek erejét, ami persze átlyukadt. Komoly kárt okoztak, be is zárták a Viktória-házat egy időre.

Költségek és az engedélyek. A belépőt mindenkinek meg kell fizetnie. Ez a felnőttek számára 2023. júniusi árak szerint 1400 Ft/fő. Aki fotózni szeretne, annak fotójegyet is kell vásárolnia 500 Ft-ért. Ha a telefonoddal fotózgatnád a virágokat, akkor ezt nem kell kifizetned, de ha komolyabb fényképezőgép van nálad, akkor már igen.

Ha viszont esküvő, vagy modellfotózáshoz használnád a kertet, az a belépőkön túl 20 000 Ft. Ez egy órára szól, négy fő számára, tehát a pár, a fotós, és egy segítő tud ezzel az összeggel dolgozni.
Forgalmas lehet, különösen a hétvégéken és a szép időben, és a látogatókat nem akadályozhatjátok. A kert nyitvatartása is korlátoz, minden nap 9-és 17 óra között van nyitva, így sem a kora reggeli sem a naplementés fényeket nem tudjátok használni.

Megközelíthetőség: A füvészkertet Budapest, VIII. kerületében, Illés utca 25. alatt találod.
Könnyen elérhető tömegközlekedéssel a város bármely pontjáról. A 3-as Semmelweis Klinikák megállójától 7 perc séta. A parkolás fizetős, de legalább az Illés utcában általában van hely.

Még több információt a hivatalos honlapon találsz https://www.fuveszkert.org/ 

A Füvészkert Facebook oldala 

 

029 2
füvészkert 146 2
dsc 9465 2