Hol fotózzunk - Városliget

Néprajzi Múzeum, Városliget
Néprajzi Múzeum, Városliget

A Városliget Budapest második legnagyobb közparkja. A tényleges parkosított terület kb. 80 hektár, szóval lesz helyünk és lehetőségünk a fotózáshoz bőségesen, még egy hétvégi napon is, amikor sok a látogató a ligetben. Ha pedig figyelemmel vagyunk a szép fényekre, ezért kora reggel, vagy naplemente előtt, késő délután megyünk, senki sem fog akadályozni.

Szóval, ha a Városligetben szeretnénk a fotóinkat elkészíteni, bőven válogathatunk a lehetőségekből.

Ezen a virtuális sétánkon induljunk az Ajtósi Dürer sori oldaláról, és haladjunk az Állatkerti körút felé. Közben vegyük sorra, mit tudunk felhasználni az igazán látványos képekhez.

Először is rendelkezésünkre állnak a parkosított zöld területek, füves-fás bokros részek. Ha virágos képeket is szeretnénk, a Millennium háza mögött június elején nagy jázminbokrok virágoznak. A téren a Zsolnay kútnál pedig ott a rózsakert. Érdemes megnézni, tényleg jól sikerült, a rózsalugasok és a szökőkút környezete remek hely a romantikus képekhez. Ha elkészültek a szép szökőkutas, rózsás fotóink, felsétálhatunk a Millennium háza mögötti dombra, ha szerencsénk van, és nincs erős szél, a kilátóballon  - BallonFly - is gazdagíthatja a képeinket. A dombról a háttérben a fák felett elég jól néz ki a Szinnyei festményeit idéző piros fehér csíkos gömb. A bátrabbak fel is szállhatnak vele, csodálatos róla a kilátás.

Ha tovább indulunk, ott a Magyar Zene Háza. Az épület maga csupa üveg, a tükröződős képek itt készülhetnek el.

Innen egy macskaugrásnyira megtalálod a Néprajzi Múzeumot, aminek az épülete tulajdonképpen egy íves park-kilátó. Nyáron földbe rejtett párakapuk is üzemelnek, ezeket is ki lehet használni, nem áztat el.

A másik irányban a jól ismert Vajdahunyad vár kínál lehetőségeket. A Zene Háza felől egy kis hídon át jutunk be, ez is jól néz ki, bár víz alatta az utóbbi időben nem igazán van. Nagyon szép lenne a Mezőgazdasági Múzeum bejárata, mint háttér, de a legtöbbször vagy árus, vagy valami reklámtábla rontja el a látványt, de kárpótol helyette a Jáki kápolna bélletes kapuja, a kerengő kovácsoltvas kapurésze és a főkapu.

Az eddig felsorolt helyszíneken sehol sem kell fizetni, de van itt egy kevésbé ismert rész, a Jáki kápolna kerengője. Tudtad, hogy a kápolnában esküdhetsz, és a kerengő nem csak fotózásra, hanem esküvőre is bérelhető? A kovácsoltvas kapunál be lehet lesni, bemenni, fotózni azonban csak fizetve, engedéllyel lehetséges. A kerengő gyönyörű, különleges helyszín. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy nemrég eltávolították a borostyánok javát. Míg le nem tépték a dúsan burjánzó borostyánokat, szerintem sokkal szebb volt, de azért így se rossz. Esküvői fotózásokra könnyen megadják az engedélyt. Egy-másfél órát lehettek bent, egyszerre maximum öten. Ha telefonon foglaltad a fotózást, fizetni bent a múzeum pénztárában kell, és onnan jön a segítő is, aki kinyitja nektek a kaput.

Tovább haladva az Állatkert irányába ott a kis tó, és a híd, ami szintén jó lehetőségeket kínál. A tó partján pedig a Wünsch-hídként emlegetett kis felüljáró, ami régen a Millenniumi Földalatti Vasúthoz tartozott, ma már nem vezet sehova, de dekorációként jó szolgálatokat tehet.

Wünsch-híd, Városliget
Wünsch-híd, Városliget

Parkolás. Itt se könnyű kérdés, de megoldható. Fizetős. A felszínen nincs túl sok hely, nagyon kell figyelni, sok a tiltó tábla, és a rendőr is.
Először is rendelkezésünkre áll egy hatalmas parkolóház a Múzeum Mélygarázs, ami a Dózsa György út felől nyílik, a Dvorák sétányra kell befordulni. Ez a parkoló éjjel-nappal nyitva van, és a kevésbé-labirintusszerű, egészen baráti hangulatú garázsok közé tartozik. Fizetni fent a felszínen tudsz, a lejáróknál, készpénzzel és kártyával is. Az parkolóba lejutáshoz az ajtókat a parkolójeggyel tudod nyitni.

Felszíni parkolás: Van egy parkoló a Széchenyi fürdő mellett, egy kisebb az Olof Palme sétánynál, a Műjégpálya bejáratával szemben. Egy kicsi az Állatkerti körút Hősök téri végénél és egy nagyobb az Állatkerti körút a felüljáró felőli végében, az Állatkert parkolója a neve Parkoló Zoona. Általában lehet helyet találni a Városligeti fasorban, és a Hermina úton is.

 

 

BallonFly, Városliget
BallonFly, Városliget
Zsolnay kút, Városliget
Zsolnay kút, Városliget